Heeft het nog zin om een nieuwe cv-ketel te kopen?

Heeft het nog zin om een nieuwe cv-ketel te kopen?

We moeten van het gas af. Wil dat zeggen dat je geen traditionele cv-ketel meer moet aanschaffen als je aan een nieuwe toe bent? Volgens energiespecialist Sjaak Vogel ligt het net wat genuanceerder. Een cv-ketel is vaak nog de beste keuze bij bestaande woningen. Cv-ketels worden wel steeds zuiniger en je kunt zelf ook het nodige doen om minder gas te gebruiken.

Nederland moet in 2050 helemaal van het gas af zijn. Dat is een enorme uitdaging. Op dit moment verwarmen meer dan negen op de tien huishoudens nog op gas.
Een gemiddeld huishouden is voor zijn energiebehoefte voor  80 procent afhankelijk van gas, vooral voor verwarming.

Nieuwe wijken worden vaak al niet meer op het gas aangesloten, ze worden bijvoorbeeld van een warmtenet voorzien. Daardoor hebben veel nieuwe woningen al geen cv-ketel meer. De komende jaren zullen gemeenten met een warmteplan voor verdere verduurzaming komen.

Warmtepomp niet overal toepasbaar

Helemaal van het gas af, dat is wel mogelijk, maar vooral in nieuwbouw. Daar is het goed uit te voeren en is het ook financieel aantrekkelijk,” zegt Sjaak Vogel. “De behoefte aan warmte is in nieuwbouwwoningen veel kleiner. Dat komt doordat ze uitstekend geïsoleerd en goed geventileerd zijn. Met een warmtepomp kun je flink besparen, maar in oudere woningen vergt het een flinke investering.”

Zuinige HR-ketels

De cv-ketel is dan wel op zijn retour, maar wat moet je nu doen als je cv-ketel aan vervanging toe is? Een gemiddelde ketel gaat 12 tot 15 jaar mee. Een lange tijd gezien de veranderingen die eraan komen. De energietransitie zal zeker zo’n 20 jaar in beslag nemen. Mocht er in die tijd een andere energievoorziening komen, bijvoorbeeld een warmtenet, wil dat niet zeggen dat je direct moet overstappen. Je kunt instappen op het moment dat je cv-ketel het begeeft. Verwacht je dat je binnen de levensduur van je volgende cv-ketel van het gas af moet of kunt? Dan is (tijdelijke) huur van een cv-ketel ook een optie. Je zegt de huur dan op zodra je van het gas af wilt of moet.

Overigens zijn cv-ketels de laatste jaren nog een stuk zuiniger geworden. Hoogrendement-combiketels (HR) leveren nu ook rendement op het warmwater-deel, wat ze weer een stuk zuiniger maakt.  Als je nog geen HR-ketel hebt, kun je wel 30 procent besparen met een nieuwe ketel. Ook als je al een HR-ketel had en je schaft een nieuwe aan, is een besparing van 10 procent goed mogelijk.

Hybride warmtepomp

hybride warmtepomp
hybride warmtepomp

Je hoort de laatste tijd ook veel over de hybride warmtepomp. “Dit is een klein apparaat dat naast de cv-ketel wordt geplaatst en erop wordt aangesloten. Bij buitentemperaturen boven 5 graden kunnen ze de verwarming efficiënter laten plaatsvinden. De cv-ketel blijft dan in gebruik in koude periodes en voor warm water uit de kraan. Met zo’n hybride installatie kun je tussen de 50 en 70 procent besparen op gas voor verwarming. Kortom, dit is een van de meest aantrekkelijke opties voor bestaande bouw. Bovendien is er momenteel subsidie voor beschikbaar.”

Natuurlijke momenten

Het is vooral belangrijk dat je op natuurlijke momenten stappen maakt om duurzamer te worden en je woning toekomstklaar te maken. Dat kan ook door isolatie, een efficiënter ventilatiesysteem, duurzame opwek met zonnepanelen en/of een zonneboiler en de aanleg van vloer- of wandverwarming. “En natuurlijk is bewust omgaan met energie altijd goed. Bijvoorbeeld deuren en ramen niet onnodig open laten staan in het stookseizoen, korter douchen, koken met het deksel op de pan en spaar- of ledlampen gebruiken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: