Montage

Solar2Enjoy Zeeland onderscheid zich ook op het gebied van montage van de zonnepanelen op zowel schuine- als platte daken. Wij zijn continue op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot montage materialen.

Zo plaatsen wij de zonnepanelen op een schuin dak zonder uitzondering met dakhaken die vast geschroefd zitten op het dakbeschot. We maken daarbij gebruik van extra vuren houten latten. Op deze dakhaken worden profielen geschroefd met hamerkopbouten waar de paneelklemmen ingeschroefd worden.  Door deze manier van monteren zijn de panelen ten alle tijden aard en nagel vast met de woning verbonden. Wrijving met de dakpannen is hierdoor uitgesloten.

De verschillen met Clickfit EVO

Onderstaand de verschillen tussen het EVO systeem (met de focus op de schroef optie) t.o.v. ons Smartline systeem.

De EVO haak schroeven op een zelf bevestigd plankje is niet mogelijk door het te hoge verzet (zie afbeelding ”Smartline vs EVO – Afstand verzet EVO”).

De dakpannen komen hierdoor te hoog van elkaar te liggen met alle gevolgen van dien (denk aan lekkage, pan-breuk, toegang voor ongedierte en wind). Daarnaast is direct schroeven in de tengels (of sparren) niet mogelijk door het missen van horizontale verstelmogelijkheden. De haak zal vrijwel nooit netjes in het dal van de dakpan vallen. Alleen een plank zou dit kunnen oplossen, maar dan doet het bovenstaande probleem zich weer voor. Vast schroeven in de isolatie zelf is helemaal uit den boze en deze optie vervalt dus ook gelijk. Bestekken geven aan dat de dakpannen een maximale opening mogen hebben van 5mm. De dikt van de dakhaak geeft de opening van de dakpannen aan. Dit is de reden dat wij in 2015 de Smartline dakhaak verdund hebben van 6mm naar 5mm (zie afbeelding “Smartline vs EVO – Dikte Smartline” en “Smartline vs EVO – Dikte EVO”).

Al met al is de EVO haak als hanghaak te gebruiken, maar niet als schroefhaak.

En dan komen we weer terecht op de aloude discussie tussen schroeven (Smartline) en hangen (Evo) waarbij alleen een hanghaak mag worden toegepast wanneer de panlatten op de tengels zijn vastgeschroefd.

Volgens de richtlijnen van de “dakrefelctor” (zie deel 4 artikel 8) moet een Smartline toepassing worden toegepast omdat zoals gezegd de panlatten meestal zijn geniet.

Bij platte daken worden panelen in een frame los op het dak geplaatst. De door ons gebruikte montagesystemen voor platte daken zijn ontwikkeld met alle aandacht voor dak- en windbelasting en voldoen daarmee aan de hoogste veiligheidseisen.

Bovenstaand systeem is ook “oost-west” te plaatsten waardoor het volledige dak benut kan worden. Hierdoor kunt u het maximale rendement uit het dak halen.