Panelen

Axitec

Wat zijn zonnepanelen?

 

Een zonnepaneel zet zonlicht om in elektriciteit. Deze elektriciteit is dan nog niet meteen klaar voor gebruik. Zonnepanelen produceren namelijk gelijkstroom, terwijl wij wisselstroom nodig hebben. Daarom worden zonnepanelen altijd geïnstalleerd met een omvormer die gelijkstroom omzet in bruikbare wisselstroom. Deze stroom gebruikt u vervolgens voor uw elektronische apparaten, zoals de televisie, vaatwasser en koelkast. De beste hellingshoek is 36 graden en op het zuiden gericht. Dus op een plat dak toch onder een hoek van 36 graden monteren. Worden er panelen geplaatst onder een hoek van 15 graden dan is er 5% minder rendement.

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt:

  • monokristallijn zonnepanelen
  • polykristallijn zonnepanelen
  • dunne film zonnepanelen (komt weinig voor)

Benieuwd naar de verschillen tussen deze zonnepanelen? Lees dan snel verder.

Monokristallijn zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen bestaan uit siliciumkristallen. Deze kristallen worden tijdens het uitgebreide productieproces nauwkeurig gepositioneerd, waardoor ze 1 geheel vormen. De monokristallijn panelen bieden hierdoor het hoogste rendement van alle soorten zonnepanelen. Door het uitgebreide productieproces zijn deze zonnepanelen echter ook iets duurder in aanschaf. De monokristallijn zonnepanelen zijn zwart van kleur en hebben een egale structuur.

Polykristallijn zonnepanelen

Net als monokristallijn zonnepanelen, worden ook polykristallijn zonnepanelen gemaakt van silicium. Het productieproces van de polykristallijn zonnepanelen is echter sneller en eenvoudiger, waardoor deze zonnepaneel wat goedkoper is dan de monokristallijn variant. Het rendement van de polykristallijn zonnepanelen ligt lager doordat de kristallen in kriskras richting liggen. De verschillen in prijs en rendement worden echter wel steeds kleiner en in de praktijk zijn monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen dan ook beide prima opties. Houd wel rekening met het verschil in uiterlijk. De polykristallijn zonnepanelen hebben een meer gevarieerde kleur en zijn over het algemeen blauw of paars van kleur.

Wat is nu beter?

Uit verschillende testen blijkt dat er niet echt een specifiek verschil is. De rendementen en opbrengsten verschillen niet veel en wat dat betreft is het dus om het even. Het grootste verschil zit hem in het uiterlijk. Monokristallijn zonnecellen in een zwart zonnepaneel vormen een mooi egaal geheel en wordt dus vaak mooier gevonden. Polykristallijn is over het algemeen nog iets goedkoper.

Hogere woningwaarde

Een investering in zonnepanelen verhoogt direct de waarde van uw huis. Uw woning krijgt namelijk een beter energielabel. Hoe energiezuiniger de woning, hoe aantrekkelijker voor toekomstige kopers. Dit zorgt namelijk automatisch voor lagere maandlasten. Zonnepanelen gaan daarnaast lang mee, minstens 25 jaar, en de kans is groot dat eventuele toekomstige bewoners nog een lange tijd profiteren van de zonnepanelen.

Duurzaam

Zonnepanelen bieden veel voordelen voor u, maar ook voor het milieu. Zonnepanelen wekken schone energie op en zijn hiermee een duurzaam alternatief voor de vervuilende fossiele brandstoffen. Door voortaan uw laptop of smartphone op te laden met duurzame zonne-energie, bespaart u jaarlijks tot wel 60 kilogram CO2 per m2 zonnepaneel.

Wie installeert de panelen?

Door de populariteit van zonnepanelen in Nederland zijn er steeds meer bedrijven die de panelen leveren en installeren. Er zijn veel installateurs die net zijn begonnen en amper kennis hebben van zonnepanelen. Met name het plaatsen van de panelen gebeurt niet altijd even goed. Er zijn installateurs die de panelen vastmaken aan uw dakpannen, wat echt niet kan! De panelen zouden op de rails moeten bevestigd worden welke weer vastzitten aan een haak. De haak moet vastzitten aan de dakconstructie. Zo weet u zeker dat uw panelen veilig op uw dak liggen, ook bij een eventuele storm. Kies daarom altijd voor een installateur met genoeg ervaring.

Hoe belangrijk is de kwaliteit?

Naast de installatie van zonnepanelen, zijn de panelen ook belangrijk. Het is namelijk voorgekomen dat zonnepanelen na oververhitting in brand vlogen. Deze panelen waren van een lage kwaliteit. In Nederland zijn er zo’n 15.000 (Chinese) panelen van dit merk geplaatst. Deze panelen zijn nog steeds brandgevaarlijk. Daarom is het verstandig om iets meer te betalen voor kwaliteit zodat u langer kunt genieten en in ieder geval uw geld terugverdient.

Laag segment (low budget)

Prijzen zijn laag en de te verwachten kwaliteit is daaraan gelijk. De kans op goedkoop = duurkoop is hier aanzienlijk. De kans dat de eerste 2 á 3 jaar het systeem nog prima functioneert is aanwezig en pas daarna kunnen de problemen ontstaan.  De panelen zijn veelal van Chinese makelij, of komen vanuit lage lonen landen. De panelen worden niet getest door gerenommeerde testinstituten zoals Photonof halen hier matige resultaten. Laat u niet verleiden door het TÜV keurmerk, want dit is een basiskeuring (veiligheid en levensduur) en zegt niets over de praktijkprestaties (rendement) van zonnepanelen. Bij de zonnepanelen uit het lage segment is de kans groot dat er B-kwaliteit zonnecellen worden gebruikt. Dit kunnen zonnecellen zijn die door andere fabrikanten zijn afgekeurd. De fabrieksgarantie wordt veelal verleend vanuit China of andere Aziatische landen. Dit betekent dat u zich bij problemen moet richten tot de fabrikant uit bijvoorbeeld China na het verlopen van de installatiegarantie (meestal 1 á 2 jaar).

Middensegment

De zonnepanelen binnen dit segment zijn veelal van goede kwaliteit. Ze behalen goede resultaten in bijvoorbeeld de Photontesten (grootste testinstituut wereldwijd). Het grootste deel van de zonnepanelen uit het middensegment komt veelal uit China (ofwel Azië). Dit betekent wél dat de fabrieksgarantie verleend wordt vanuit de Chinese of Aziatische fabrikant. Dit kan een nadeel zijn indien uw installateur zich beroept op fabrieksgarantie en de fabriek voor u niet of lastig bereikbaar is. Dit is niet van toepassing voor zonnepanelen en of omvormers die uit Europa of Amerika komen.

Hoog segment

Het hoge segment wordt gekenmerkt door goed geteste zonnepanelen waarbij de garantie ook daadwerkelijk verstrekt wordt vanuit Europa, Amerika of Australië. Bij garantieclaims kunt u deze fabrikanten gemakkelijke benaderen, ook indien uw installateur niet meer bereikbaar is. De panelen worden goed getest door gerenommeerde testinstituten als Photon. Daarnaast worden deze panelen gekenmerkt door een robuuste opbouw, wat zeer positief is voor de levensduur. S2EZeeland levert enkele merken uit het midden segment maar veelal zonnepanelen uit het hoge segment.

AEG-logo

Samen met een specialistisch team is de uitdaging aangenomen om een wereldwijde speler met een lange traditie en Duitse wortels terug in de PV-markt te krijgen: AEG. Het portfolio, dat begon met de gloeilamp, heeft zich in de jaren enorm ontwikkeld en uitgebreid met elektrische machines, auto’s, treinen, medische instrumenten, motoren, micro-elektronica en nog veel meer.

AEG weet dat haar duurzame oplossingen onderdeel zijn van haar toekomstig succes. Gedurende haar meer dan 130 jarige bestaan heeft AEG altijd gestaan voor innovatie, efficiëntie en een compromisloze kwaliteit. Recentelijk heeft AEG zich uitgebreid op het gebied van duurzame energie, met AEG Industrial Solar wordt daar nu ook, met trots, een veelzijdig assortiment van zonnepanelen aan het portfolio toegevoegd. Door de hoge eisen die er aan het merk AEG worden gesteld kunnen klanten er zeker van zijn dat de producten van AEG consequent renderen bij duurzame energieoplossingen. AEG Industrial Solar is de ideale partner voor zowel commerciële als privé eindgebruikers. Bij alles wat de mensen van AEG doen streven zij naar de waarde van hun merk AEG.

 

‘Perfekt in Form und Funktion’
is meer dan een slogan, het is een filosofie.

Datasheet AEG Zonnepaneel 275 wp
Datasheet AEG Zonnepaneel 290 wp

 

Axcitec

Duitse kwaliteit

AXITEC GmbH is opgericht in 2001. De onderneming met als hoofdvestiging Stuttgart, behoort wereldwijd al jaren tot de kwalitatief beste producenten van zonnepanelen. De belangrijkste competentie omvat de complete procesketen van zonnepanelen. Dit gaat van ontwikkeling, fabricage, kwaliteitsgarantie tot verkoop en service. AXITEC produceert zonnepanelen van zeer hoge kwaliteit,  en dat tegen een concurrerende prijs.

Unieke 100% kwaliteitscontrole tijdens productie
Kwaliteit, prestaties en duurzaamheid vormen de basis voor een hoge klanttevredenheid en de verdere ontwikkeling van AXITEC. Alle processen bij de AXITEC GmbH zijn volgens DIN ISO 9001 (management), ISI 14001 (milieu) en OHSAS 18001 (veilige arbeidsomstandigheden) gecertificeerd.

AXIpower
De polykristallijne modules van de AXIpower serie zijn de all-rounders onder de AXITEC-modules. Voor kleine installaties of power plants zorgen de kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen met een werkingsniveau tot 15,4% voor een uitstekend energierendement tegen redelijke kosten.

AXIpremium
De monokristallijne modules van de AXIpremium serie zijn de specialisten onder de AXITEC-modules; esthetiek en energie komen samen. Deze zonnepanelen zijn uitstekend geschikt voor installaties waarbij het zwarte uiterlijk bij het hoge vermogensrendement moet passen.

Garanties AXITEC zonnepanelen
* 12 jaar fabrieksgarantie
* 15 jaar vermogensgarantie garantie op 90% van het vermogen
* 25 jaar vermogensgarantie garantie op 85% van het vermogen